Skip to content
Menu

Sprievodca kuchárom

potrebné doplnky v kuchyni

Sprievodca kuchárom
Čo to vlastne znamená „gastronómia“?

Čo to vlastne znamená „gastronómia“?

12 február 2020 21 marca 2020 JoncoNábytok a náčinie, Stravovacie službydlhá tradícia, gyros, spokojnosť zákazníka, zamestnanec

Veľmi často počuť tento pojem. A predpokladáme, že väčšina z vás vie, čo to znamená. Aj tak sa vám pokúsime o gastronómii niečo viac povedať.

Iste sa zhodneme na tom, že kulinárstvo je druhom umenia. A gastronómia je v podstate náuka o jedle v kultúre a jeho vývoji. Gastronómia skrátka nevníma jedlo len, ako niečo čoho sa treba dostatočne a čo potrebujeme k životu. Snaží sa potravu vyzdvihnúť na umeleckú úroveň. O nič menej krajšie a príťažlivejšie než napríklad maliarstvo, hudbu, tanec a ďalšie odvetvia. A vzhľadom k tomu, že už existujú medzinárodné gastrofestivaly, kuchárske súťaže a televízne relácie, bezpočet špičkových reštaurácií či všelijaké gastronomické zariadenia, je snáď možné povedať, že svoj účel spĺňajú.

Čo bolo skôr?

Už dávno nie sme praľudia, ktorí zjedli kadečo, len aby prežili, nervy sa o zvyšky chleba na uliciach a tak bolo potrebné dať potrave novú dôležitosť. Dnes to nie je len niečo, čo prehltneme, ale niečo čo nás povýši v očiach spoločnosti. Sústredíme sa skôr na estetickosti potravín než na ich nutričné hodnoty. Preto si tak zakladáme na pohostinstvá. Iste to poznáte. Keď má prísť návšteva, môžete sa pretrhnúť, aby ste nachystali skvelé a voňavé pokrmy. Lákavo ich naservírovali na krásne taniere. A akákoľvek stratená kvapka na ich okrajoch alebo na stole absolútne neprichádza do úvahy.

Hocikto si možno povie: „Načo to je? Hlavné snáď je, že sa najem.“ Pravdaže, že je dôležité po jedle nehladovať, ale dbať na vzhľad pokrmu rozhodne nie je od veci. Pre príklad použijeme klasický vyprážaný syr, hranolky, tatarku a zeleninovú oblohu. Tieto potraviny pred vami ležia na papierovej tácke, hranolky sú pohádzané nad syrom i pod ním, v rožku tácke je tatarka, ktorá steká doprostred a kvapká na okraje a že je tam nejaká zelenina si pomaly ani nevšimnete. Nesiahli by ste radšej po kôpke zlatých hranoliek na bielom keramickom tanieri? Naproti nim leží štvorec vyprážaného syra a zeleninová obloha s nakadeřenými lístkami šalátu. A tatarku máte v keramickej mištičke vedľa taniera a nikam vám neuteká. Tak čo si vyberiete?

  • ← Webová stránka s novou sekciou gastronádoby Bratislava!
  • Gastronómia na Slovensku →

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako skúsený šéfkuchár prevádzkujem tento blog. Som rád, že môžem odpovedať na vaše otázky týkajúce sa odvetvia stravovania.

Najnovšie články

  • Výborné hodnotenie našej webovej stránky v rámci kategórie gastroweb a ďalšie novinky!
  • Stánkový predaj jedla 
  • Pekelní pomocníci v kuchyni
  • Gastopriemysel, velikán súčasnosti.
  • Vytvorte si prepracované cesto za každých okolností!

Archív

  • marec 2020
  • február 2020
  • január 2020

Kategórie

  • Gastronomické výrobky
  • Mäsové nástroje
  • Nábytok a náčinie
  • Stravovacie služby

Značky

dlhá tradícia gyros horľavý hygiena kuchynského robota kurča kvalita manuálna práca mixér obchod pomocník prijateľná cena prísady spokojnosť zákazníka stánkový predaj svetový trh technické vybavenie testovanie variantu vysoko hladký web zamestnanec údržba ľahší
Copyright © 2022 Sprievodca kuchárom. Theme: FoodHunt by ThemeGrill. Powered by WordPress
close me